Çukurova Tarihinin Kaynakları 6 - Yılmaz Kurt - Türk Tarih Kurumu Yayınları
Çukurova Tarihinin Kaynakları 6 - Yılmaz Kurt - Türk Tarih Kurumu Yayınları
Sis (Kozan) Ortaçağın önemli şehirlerinden birisi idi. XVI. Yüzyılın ikinci yarısında 8 mahallesi olan Sis kasabası Feke, Haçin (Saimbeyli) ve Tufanbeyli (Mağara) ile birlikte Sis Sancağını oluşturmaktaydı.
Yayınladığımız 150 numaralı Sis Mufassal Tahrir Defteri Ankarada Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivinde bulunmakta olup Sise ait son tahrir defteridir (1572). Defteri hazırlayan ilyazıcı Adana ve Antep defterlerini de hazırlamış olan Mehmed Meramidir.
Sis Çukurova Ermenilerinin son kalesi olduğundan Adana ve Tarsusa nazaran Gayrımüslim oranı biraz daha yüksek olmakla birlikte %12yi geçmez. Kırsalda yaşayan konargöçer cemaatler Savcı Hacılu, Kavurgalı, Afşar, Ayrudamlu, Eğlenlü gibi Türkmen topluluklarına bağlıdırlar. Sancakta yaşayan 5.333 neferi bulan vergi nufusunun 637si şehir merkezinde, 540ı kalelerde yaşarken 4,156 vergi nufusu ise cemaat halinde yaşamaktaydı. Bu 5,333 kişiden 902si Hristiyan, 4431i ise Müslümandır. Sis (Kozan) sancağı bu konargöçer cemaat yapısını 1865lere gelinceye kadar devam ettirecektir.
Çukurova Tarihinin Kaynakları VI: 1572 Tarihli Sis (Kozan) Sancağı Mufassal Tahrir Defteri isimli bu eser ile Çukurovaya ilişkin bir kaynak eser daha okuyucu ile buluşturulmuş olmaktadır.
Yorum bulunamadı