Hadis Istılahları Sözlüğü - Abdullah Aydınlı - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı
Hadis Istılahları Sözlüğü - Abdullah Aydınlı - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı
Istılahlar, ilim dallarının ayrılmaz parçalarıdır. İlim dalının mensupları kendilerini onlarla kısa yoldan ifade ederler. Bunun için büyük öneme sahiptirler. Hadis ilmi için de, tabii olarak aynı durum söz konusudur. Bu ilim dalının diğer ilimlerle ilgisi düşünüldüğünde onda, konunun daha geniş boyutlara sahip olduğu söylenebilir.
Hadis sözlükleri, garibul-hadis isimli çalışmalarla 3./9. asrın başlarına kadar varan uzun bir geçmişe sahip olmakla beraber, hadis ıstılah sözlükleri böyle değildir. Bu türde ilk çalışma, bildiğimiz kadarıyla, Hamid b. Yusuf el-Bandırmavî (ö. 1172 h) tarafından on sekiz hadis usulüne dayanılarak hazırlanan Ukudud-durer fî hudûdi ilmil-eserdir.
Çağdaş hadis alimlerinden Prof. Dr. Nureddin Itrın birkaç klasik eseri esas alarak yazdığı Mucemul-Mustalahatil-Hadisiyye (Dımaşk 1396) adlı çalışmasının ardından, dilimiz zeban-ı azbul-beyan-ı Türkide ilk hadis ıstılahı sözlüğünü Hadis Istılahları (Ankara 1980) adıyla Prof. Dr. Talat Koçyiğit yazmıştır.
Türkçemizdeki ikinci çalışma, takdim sadedinde olduğumuz eserin ilk baskısı olarak yayımlanan Hadis Istılahları Sözlüğüdür, (istanbul 1987)
Yorum bulunamadı