Ortaokul Müzik Dersi Öğretmen Kılavuz Kitapları Örneği
Ortaokul Müzik Dersi Öğretmen Kılavuz Kitapları Örneği
Ders kitapları, örgün eğitim kurumlarında eğitim-öğretim faaliyetlerinin, belirlenmiş olan ders öğretim programının amacına uygun olarak yürütülmesini sağlayan, öğretmenlere, söz konusu programda ön görülen bilgileri aktarmada, öğrencilere, yeni bir bilginin edinilmesinde ve daha önceden edinilen bilgilerin pekiştirilmesinde kılavuzluk yapan, elde etme imkânı ve kullanımı kolay olan en önemli kaynaklardır. Bu kitaplar hazırlanırken ve düzenlenirken ders kitaplarının niteliklerinin belirlenmesi için belli başlı ölçütler ortaya konulmuştur.
Söz konusu ölçütler; ders kitaplarının fiziksel özellikleri, ders kitaplarında eğitsel tasarım, görsel tasarım ile dil ve anlatım olarak dört ana başlık altında toplanabilir. Bu ölçütler içerisinde özellikle eğitsel tasarım boyutunun kapsamı, içeriğinde değinilen ve tüm alanlarda eğitim ve öğretimin temel yapı taşları olan kazanım, içerik, öğretme-öğrenme süreci, ölçme ve değerlendirme boyutları ile öğretim alanının istenen hedeflere ulaşması açısından büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla belirtilen boyutların niteliği ve işlevselliği, öğrencilere nitelikli bir öğretim verilebilmesinin ön şartıdır.
Öğretimde kullanılan kitapların eğitsel tasarım boyutunun niteliği ve işlevselliğinin değerlendirilmesi ise nitelikli bir öğretim sürecinin sağlanabilmesi için bir gerekliliktir. Bu gereklilik doğrultusunda kitapta, eğitim-öğretim sürecinde yer alan temel kavramlara değinilmiş ve ortaokul müzik dersi öğretmen kılavuz kitapları eğitsel tasarım boyutu yönünden incelenerek değerlendirilmiştir.
Kitapta yer verilen temel kavramlar ile öğrencilere, öğretmenlere ve araştırmacılara kuramsal anlamda faydalı olmak, yapılan inceleme ve değerlendirmeler ile de söz konusu kitapların eğitsel tasarım boyutunun niteliğini belirlemek hedeflenmiştir. Belirlenen hedefin yazılacak yeni müzik ders kitaplarına kaynaklık etmesi ve bu kitaplarda ele alınacak kazanım, içerik, öğretme-öğrenme süreci, ölçme ve değerlendirme boyutlarının örtüşmesi açısından eğitsel tasarım boyutunda katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Yorum bulunamadı